Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНД
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини футболу
Завантажується...
Головна » 2017 » Грудень » 29 » Аби футбольні жнива були щедрішими
13:40
Аби футбольні жнива були щедрішими

У суботу сесійна зала районної ради незвично випромінювала блиск золота кубків та спортивних медалей, які вибороли як юні, так і зрілі аматори надбужанського футболу. Молоді, красиві обличчя створили своєрідну оптимістично-піднесену атмосферу, яка нібито промовляла – ось де гордість твоя, Бущино!

Підведення підсумків футбольного сезону та нагородження його призерів і номінантів підтвердило думку про те, що районна федерація на правильному шляху і  здобуває   поставлену щораз вище планку. Про це говорили, зокрема,  ті офіційні особи, які прийшли цього дня вітати велику футбольну громаду Бущини – заступник голови районної ради Роман Фурда, заступник голови обласної федерації СТ «Колос» Мирон Молочій, голова федерації футболу району Степан Вольський та його заступник Іван Томків.

Свої вболівають за своїх

Мирон Молочій, представник облас­­­ної федерації, позитивно оцінив розвиток надбужанського футболу, насамперед, в організації різноманітних турнірів  (не всі райони можуть таким похвалитись), особливо виділивши жіночий футбол – тут Бущина серед лідерів на Львівщині. І хоч багато нині залежить від фінансів (тут ми не можемо суперничати з іншими, економічно сильнішими районами), проте результати і сторонибабського «Мебуса» у ІІІ лізі обласного чемпіонату (ІІІ місце), і ФК «Полтва» (перше місце у своїй групі Ліги чемпіонів Львівщини) свідчать, що ставка на своїх вихованців також є виправданою, бо краще грати своїми для своїх, не хапаючи зірок у небі, а реально оцінювати власні можливості та планомірно розвивати масовий футбол, залучаючи до змагань ще зі шкільної лави (позитивний приклад цьогорічного юнацького чемпіонату, де почали грати хлопчаки 2003-06 р.н.).

Результат кується
не лише на полі

Як відзначив Роман Фурда, багато залежить від тих людей, які допомагають спорту. І такі у нас, на щастя, є. Бо хоч футбол – командна гра, але не лише в межах футбольного поля – і не лише виконавці, ті, хто виходить на гру, забезпечують результат. Окрім тренерів, є ще спонсори, ті, хто бере на себе ту часто невидиму, але дуже важливу частину роботи. Варто назвати їх прізвища. Це Тарас Дума з Задвір’я, Олег Коваль з Заводського, Роман Леськів з Безброд, Володимир Кусий з Полтви, Богдан Пасічник, Андрій Сервило, Петро Ступак  з Буська. Найчастіше звучало прізвище Андрія Гладишевського зі Сторонибаб. Він не лише взяв на свої плечі тяжку ношу утримання «Мебусу» – єдиної команди, яка представляє наш район у першості області і яка здобула, хоч  і дебютант, – почесне ІІІ місце, а й дуже наполегливо допомагає розвиватись жіночому футболу, на чому акцентував Іван Томків – тренер наших дівчачих команд.

Жодного тижня немає без футболу

Про футбольну Бущину нині вже добре знають, і не лише на Львівщині, що є результатом роботи усієї футбольної громадськості. А започаткували (і підтри­мують) добру опінію про нас такі відомі  імена як В.Шеремета, В.Снилик, В. Уштан, І.Мураль, Я. Анклевич та ін. Згадаймо також сьогодні таких організаторів футболу (на жаль, покійних)  як Іван Вольський та Михайло Братейко, турніри  пам’яті яких стали знаковими подіями у спортивному житті Львівщини.

 Власне, голова федерації Степан Вольський нагадав про те, яким насиченим виявився футбольний календар Бущини. Здається, що немає жодної неділі без цієї улюбленої гри мільйонів, а футбольний сезон у нас ніколи не завершується. Ось і у ці дні триває чемпіонат району з футзалу, а в понеділок відбувся новорічний турнір чотирьох збірних сусідніх районів (переміг Золочів). Згодом підготовка до нового сезону продовжиться іншими турнірами вже на зеленому газоні  – це на Кубок газети «Воля народу», а потім Кубок весни, присвячений пам’яті Дмитра Гладишевського. Варто відзначити вдалий формат цього змагання, коли переможені продовжують боротьбу за т.зв. Малий  Кубок (подібна формула добре себе зарекомендувала і в іграх на Кубок району – Малий Кубок району).

 В основному турнірі – Чемпіонаті району – цьогоріч у 3 лігах взяли участь  22 команди.  Між І і ІІ колами відбулись ігри на кубок і юнацький чемпіонат у двох вікових групах. Цікавим  видався і  Кубок пам’яті Івана Вольського, у якому взяли участь команди  з сусідніх районів, які виступають в обласному чемпіонаті. А завершує сезон великого  футболу Кубок осені пам’яті Михайла Братейка.

Дівчата грають за збірні

Поряд з традиційним чоловічим футболом на Бущині дуже успішно культивується жіночий (дівчачий) футбол, представниці якого вже досягли вагомих результатів. «Воля народу» торік уже познайомила широкий читацький загал з нашою зірочкою Марійкою Колещук з Переволочної, яка виступає не лише за Костопільський аграрний коледж, а за збірну України  U-19.

Завдяки її тренеру Івану Томківу у Буській ДЮСШ відкрито окреме відділення жіночого футболу (є лише два на Львівщині). Саме  він на підсумковій зустрічі багато сказав про успіхи  своїх вихованок, які цього року досить вдало представляли Львівщину на різних турнірах. Зокрема,  стали першими в області в категорії U-16, згодом перемогли у складі збірної Яворівщини на всеукраїнському турнірі Асоціації сільського футболу, а також  стали третіми на Чемпіонаті України у першій лізі. А ось нещодавно ще троє дівчаток (Х. Масловська та сестри Стадник) взяли участь у Кубку надій, який провела ФФУ до Дня футболу.

 Отож, нині в районі футбол демонструє високі результати. І при цьому він тримається лише на ентузіазмі окремих фанатично відданих цій грі людей. Тому варто, аби районна влада підставила плече цьому виду спорту – внесла його  до своїх пріоритетів і виділила кошти на підтримку як громадської організації – федерації футболу (за прикладом «Пласту», «Вікторії» тощо), так і хоча б єдиної команди, яка представляє Бущину в обласному чемпіонаті – сторонибабського «Мебусу».

Микола Іванців,
знімки автора

 


 

Переглядів: 1008 | Додав: olanweb | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наша кнопка

ФК "Сокіл" Андріївка

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Федерація футболу Буського району - © 2015 Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz